Jenni Sahramaa ja Mervi Pasanen: Löydöstä muinaispuvuksi

Jenni Sahramaa ja Mervi Pasanen: Löydöstä muinaispuvuksi

Vuonna 2021 julkaistiin kirjamme Löydöstä muinaispuvuksi, jota olimme yhdessä käsityömestari Mervi Pasasen kanssa laatineet pitkään ja hartaasti palkkatöiden, lastensaannin ja maailmanlaajuisen pandemian ohella. Kirjan valmistumista tukivat Suomen Muinaismuistosäätiön ja Suomen Kulttuurirahaston ja Päijät-Hämeen rahaston ystävällisesti myöntämät apurahat.

Löydöstä muinaispuvuksi syntyi kahden asiantuntijan tiiviissä yhteistyössä: itse olen suomalaisiin nuoremman rautakauden tekstiililöytöihin perehtynyt arkeologi ja museopedagogiikan ammattilainen, Mervi taas toimittaja ja käsityöläinen, jonka erikoisalaa ovat historialliset käsityötekniikat. Molemmat olemme myös pitkän linjan historianelävöittäjiä, joille ymmärrys muinaisvaatteista on syntynyt yhtä lailla käyttökokemuksen kuin tutkimustiedonkin kautta. 

Kirjan pohjana toimi jo vuonna 2011 julkaistu samanniminen pro gradu -työni, jota tiesin monien historianelävöittäjien käyttävän lähteenä elävöityspukeutumista suunnitellessaan. Rautakautista pukeutumista käsittelevä julkaistu tutkimus oli kymmenessä vuodessa edennyt hurjasti, ja perinteisesti esitettyjen naisten muinaispukujen rinnalle halusimme tuoda miesten ja lasten elävöityspukeutumisen. Pienenä päivityksenä alkanut projekti johtikin siten lähes 300-sivuiseen kirjaan. Historianelävöittäjäyhteisön kiinnostus ja auttamisinto oli tärkeä inspiraation ja motivaation lähde työn aikana.

Erittäin tärkeään rooliin nousi havainnollistava ja näyttävä kuvitus, jota toteuttamaan tiimiimme liittyi Mervin valokuvausta harrastava puoliso Riku Pasanen. Mervi valmisti kirjaprojektin aikana vaatekaapillisen verran muinaisvaatteita, ja työvaiheista otetut kuvat ovat keskeinen osa kirjan jälkipuoliskon muodostavia käsityöohjeita. Kirjaprojektin oheistuotteena syntyikin ainutlaatuinen monien tuhansien muinaiskuvien aineisto, jota olemme hyödyntäneet esimerkiksi aiheesta luennoidessa.

Löydöstä muinaispuvuksi julkaistiin elokuussa 2021 Salakirjojen kustantamana, ja sitä on mahdollista ostaa kustantajan verkkokaupasta. Itse jatkan työtä muinaispukuaiheiden parissa tutkijana Kalevalaisten Naisten liiton Maalöydöstä koruksi -projektissa ja tohtoriopiskelijana Helsingin yliopistossa.

Jenni Sahramaa


Comments are closed.